Luonnon apteekki aina mukana

Lomakautena on hyvä pitää kaiken varalta mukana joitakin luonnonaineita, jotka voivat olla avuksi kiperissä tilanteissa. 

Auringonpolttamiin soveltuva aloe vera -geeli rauhoittaa ihoa ja ehkäisee tulehdusta. Siihen voi turvautua myös lievissä palovammoissa. 

Flunssan oireisiin punahattu-uute on oivallinen apu. Vilustumisen ohella sitä voi käyttää ulkoisesti myös pieniin haavoihin ja hyönteisten puremiin. 

Kipuiluun on kautta vuosisatojen käytetty kurkumaa, joka myös suojaa elimistöä toimimalla antioksidanttina. 

Lentomatkoilla rannikkomännynkuoriuute helpottaa jalkojen hyvinvointia. Kuuri kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen matkaa.  

Lihasvaivoihin tehoavan magnesiumin puutos aikaansaa muun muassa lihaskouristuksia, suonenvetoa sekä levottomien jalkojen oireilua. Hikoilu, urheilu, laihduttaminen ja stressi lisäävät magnesiumin tarvetta. 

Unentuloa helpottamaan käytetään tryptofaania. Tätä niin sanottua välttämätöntä aminohappoa elimistö ei kykene itse muodostamaan, vaan sitä on saatava ravinnosta. Tryptofaani auttaa nukahtamaan, koska siitä muodostuu mielialaan positiivisesti vaikuttavaa aivojen välittäjäainetta serotoniinia sekä vuorokausirytmiä säätelevää melatoniinia. 

Vatsan hyvinvointiin tehoavat maitohappobakteerit ovat avuksi suoliston tasapainottamisessa. Ne lisäävät vastustuskykyä etenkin vieraissa oloissa. 

Yskänärsytykseen suositellaan yrttikaramelleja, jotka ovat omiaan helpottamaan käheän kurkun ja tukkoisen nenän ongelmia. Ne myös raikastavat hengitystä. Yrttikaramellien valmistusaineina ovat kasvimaailman haihtuvat eli eteeriset öljyt. 

Timo Elo, terveystoimittaja